Bijen kijken in Doetinchem

Zaterdag 27 augustus werd weer de jaarlijkse bijendag georganiseerd, op en rond het terrein van de Groene Knoop in Natuurpark Overstegen te Doetinchem.

Samen met de Doetinchemse bijenvereniging, Buur maakt Natuur (werkgroep De Groene Knoop), het IVN en KNNV, de hoogstambrigade Wehlse Broeklanden, en de Bijendirigent werd dit georganiseerd. Er waren op deze dag verschillende activiteiten zodat voor iedere bezoeker van jong tot oud iets te beleven viel.

Zo gaf de bijenvereniging uitleg over het leven van de bij en de rol van de imker daarbij, kinderen konden waskaarsen rollen en er waren vele soorten honing te koop. De bijendirigent belichtte de rol van de solitaire bij en de oorspronkelijke inheemse zwarte bij. Daarbij gebruikmakend van een power point presentatie en ook meegebrachte voorbeelden.

Het IVN en het KNNV gaven informatie over de Doetinchemse fauna en flora en de mogelijkheid om een natuurcursus te volgen die dit najaar weer start. Ook het excursieprogramma van de beide verenigingen werd aangeboden aan de bezoekers.

De hoogstambrigade was aanwezig om het belang van de hoogstamfruitbomen te onderstrepen, deze verdwijnen in rap tempo uit het landschap. Door nieuwe aanplant, onderhoud en educatie worden deze karakteristieke landschapselementen behouden.

De werkgroep De Groene Knoop van Buur maakt Natuur vertelde tijdens excursies over het beheer en drachtplanten in Natuurpark Overstegen. Vooral de enorme droogte en de opmars van bramen en brandnetels (door stikstof) was een punt van aandacht voor de mensen.

Natuurlijk was er ook veel belangstelling voor de vorderingen met betrekking tot de plannen met de boerderij die naast het huidige terrein van de Groene Knoop staat. Samen met de natuurgroepen willen we daar (in opdracht van de gemeente) een natuurboerderij van maken (Natuurboerderij De Groene Knoop). We zijn op zoek naar mensen die ons in dit proces willen steunen. Zowel in de organisatie, ontwikkeling (diverse kennisgebieden) als op financieel vlak.

Het was een drukbezochte open dag met doorlopend allerlei activiteiten. Met 125 tot 150 bezoekers kunnen we spreken van een geslaagde dag, wat ook weer een stimulans geeft om met volle kracht verder te werken aan de realisatie van de Natuurboerderij De Groene Knoop en de verdere ontwikkeling van het Natuurpark Overstegen.

Tekst: Han Hensing

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Naar onze privacy regels.