Hoge WAUW factor tijdens Natuurwerkdag 2021

De Natuurwerkdag van 6 november bij Buur maakt Natuur was er toch eentje met een hoge WAUW factor. Mensen konden aan de werkdag meedoen op drie van onze locaties, en daar werd met enthousiasme gebruik van gemaakt. Maar liefst 45 volwassenen en 2 kinderen hielpen in de natuur met uiteenlopende klusjes!

Wat een enthousiaste opkomst op De Watertap!

Vanuit de naaste omgeving maar ook van kilometers ver weg kwamen er mannen én vrouwen naar het terrein De Watertap in Gaanderen om te helpen. Het weer was goed en na een korte briefing stapten 22 man en vrouw vol goede werklust het terrein op en het bos in om voor ons ongewenste soorten te verwijderen. Heel wat Amerikaanse vogelkers werd omgezaagd en uitgestoken. Bij de poel werd riet afgestoken, wilgenopslag getrokken en hier en daar bramen verwijderd.

Een flinke klus deze werkochtend was het helpen plaatsen van een insectenhotel op onze ‘noordakker’. Een aantal jaren geleden zegde StAM, de Stichting Achterhoek Mooi, ons het hotel als gift toe. Cliënten van Estinea bouwden het hotel en nu het dan klaar was, kon het 100 kilo zware gevaarte met vereende krachten geplaatst worden, tegenover één van de panelen waarop bezoekers informatie over De Watertap kunnen lezen.

Vrijwilligers van StAM, van De Watertap en de andere werkers die op deze Natuurwerkdag af kwamen konden onder het genot van een kop warme erwtensoep tevreden terug kijken op de werkochtend! Vele wandelaars hebben het insectenhotel inmiddels al van dichtbij bekeken. En nu hopen we natuurlijk dat de bijen en andere insecten dat komend jaar ook zullen doen!

Klein maar gemoedelijke werkdag in Natuurpark Overstegen

De natuurwerkdag in Natuurpark Overstegen werd helaas iets minder bezocht dan de andere terreinen, maar de resultaten van de werkzaamheden waren hier beslist niet minder. Enthousiaste deelnemers hielpen mee met de werkgroep De Groene Knoop met het voorkomen van het dichtgroeien van de oevers van de Slingebeek.

Langs de beek werd de vele opslag van wilgen en elzen verwijderd zodat er weer volop lichtinval kan toetreden, belangrijk voor de vele orchideeën en andere planten. Enkele mooie groepjes elzen werden bewust gespaard. Wilgen werden geknot en tussendoor was er koffie en een lekkere lunch. Deelname van 5 mensen uit de eigen groep en 3 zeer gemotiveerde bezoekers die stevig de handen uit de mouwen staken.

Bomen vellen op ’t Knapperslag?

Een verbaasde wandelaar of fietser krabde zich waarschijnlijk achter de oren, zijn ze nou bomen aan het vellen op ’t Knapperslag? In zekere zin was dat inderdaad waar de ochtend om draaide. Om 09.30 uur ’s morgens stond er een enthousiaste en gedreven groep van 14 volwassenen en 2 kinderen aan ‘de poort’ van het terrein. Zo enthousiast dat ze het liefst direct van start wilde, maar zich eerst toch even moesten bijten door een korte introductie en uitleg over gebruik van gereedschappen.

Uiteindelijk ging men als een speer aan de slag in de hoge houtwal op het terrein. Deze houtwal is circa 8 jaar geleden aangeplant met inheemse soorten, goed voor insecten en vogels die er zeer dankbaar gebruik van maken. In de wal waren enkele ongewenste populieren/wilgen opgekomen die deze waardevolle struiken dreigden te verstikken. En dus vielen de ‘bomen’ bij bosjes wat zorgt voor meer licht en groeiruimte voor de andere bomen.

Tussendoor werd een lekkere kop koffie met koek verzorgd en werd het geplande werk spoedig voltooid. Leuk aanstekelijke enthousiasme en leergierigheid van de deelnemers.

Meedoen?

Onze werkgroepen werken op ’t Knapperslag, De Watertap en in Natuurpark Overstegen op reguliere basis. Wij zoeken altijd enthousiastelingen die één of meerdere keren per jaar zouden willen helpen met wat natuurklusjes, onder een ontspannen en gezellige werksfeer. Wil je eens vrijblijvend deelnemen bij één of meerdere groepen, meld je dan bij ons! Zie je ons buiten werken? Spreek ons rustig aan!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Naar onze privacy regels.