Hooien, bruggen bouwen

Een heerlijke werkochtend hadden we zaterdag 17 juli op het natuurterrein ’t Knapperslag in de Wehlse Broeklanden. We begonnen om 08.30 uur met een groepje van 10 vrijwilligers uit o.a. Doetinchem, Wehl en Zevenaar enthousiast aan het harken en opruimen van gemaaid gras.

Dit gras was een paar dagen eerder al in opdracht van ons gemaaid met een messenbalk. Dit geeft weinig impact op het terrein en schaadt geen insecten, amfibieën of de bodem. Als het gras eenmaal een paar dagen heeft gelegen komen de zaden van kruiden weer vrij en wordt het opruimen makkelijker. Door dit maaibeheer uit te voeren verschralen wij de weide rondom de poelen en voorkomen we dat het water uiteindelijk zal bebossen met els en wilg. Na een harde ochtend van werken was het klusje boven verwachting om 11.30 uur helemaal geklaard.

Het was weer een beregezellige ochtend met tussendoor koffie en koek van onze vrijwilligster Ursula Nijhof die daarvoor speciaal op de fiets naar ’t Knapperslag kwam. Tijdens het werk werden we regelmatig verblijd door enthousiaste fietsers op straat, salamanders en dikke groene kikker larven in de poelen, vlinders en libellen. En ook een groene specht en valk begroeten ons. Kortom; leuke en nuttige ochtenden.

Ook werden er die ochtend leuke ontdekkingen gedaan zoals het feit dat de torenvalk toch succesvol een broedsel heeft voltooid, wij dachten al die tijd dat er dit jaar geen valkjes waren, maar dus toch! Een week later bleek tijdens een ingelaste inspectie dat er toch echt drie jongen torenvalken op het nest zaten, op het punt om uit te vliegen. De natuur is soms dus behoorlijk verborgen, zo verborgen dat het ons niet was opgevallen. Dat maakt het toch weer extra leuk, het harde werken wordt beloond!

Donderdag 29 juli zijn er enkele aanpassingen gedaan op het ‘vleermuiseiland’. Betrokken vrijwilligers hebben op de toegangsbrug een leuning gemaakt zodat het eiland voor inspecties beter toegankelijk is. In september wordt de vleermuistoren door ervaren vleermuistellers bezocht om te kijken of er al vleermuizen in verblijven. Spannend!

Wil jij de sfeer ook eens komen proeven? Een volgende werkochtend organiseren we op ’t Knapperslag in september en wij doen mee aan de Natuurwerkdag op zaterdag 6 november. Kom vrijblijvend een keer buurt maken, gezellig!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Naar onze privacy regels.