Monitoring vleermuistorens

Op donderdag 2 september heeft voor het eerst een officiële inspectie plaatsgevonden van de vleermuistorens op ’t Knapperslag en in Natuurpark Overstegen. Helaas hebben we nog geen sporen van vleermuizen aangetroffen, maar zijn ons tijdens de inspectie wel wat andere dingen opgevallen.

't Knapperslag bezoek van Trees for All - ENGIE - vleermuiskelder. Foto: Mart Smit.
Het ‘vleermuiseiland’ op ’t Knapperslag juni 2020.

De twee vleermuistorens maken deel uit van een grotere constructie gemaakt voor vleermuizen en oeverzwaluwen. Ze bestaan beide uit een toren (zomerkwartier) en een kelder (winterkwartier). Hier verblijven vleermuizen in de winter in de kelder waar het vorstvrij blijft en ze in winterslaap kunnen en zomers in de zolder waar het warm is en ze de dagen kunnen doorbrengen voor ze ’s avonds weer op jacht gaan naar insecten. De oeverzwaluwwand is voor de kelderconstructie gebouwd, en begin 2020 zijn beide constructies opgeleverd.

Natuurpark Overstegen

het vleermuisverblijf in het natuurpark is mooi aan het dichtgroeien, hij valt door de begroeiing al niet zo meer op. In de toren werden helaas geen vleermuizen aangetroffen, ook geen sporen als poepjes en/of prooiresten. Denk daarbij aan resten van nachtvlinders en schildjes van kevertjes. Wel zaten er meerdere vlinders in de toren die daar beschutting zoeken. En waren er rondom de toren (zowel binnen als buiten) meerdere oudere nesten van vogels te vinden. De constructie heeft daarmee zeker al een positief effect.

Binnenkant van de toren in waar vleermuizen kunnen verblijven.

’t Knapperslag

Hier viel vooral het aandeel insecten op, tientallen kevertjes en spinnen leefden beschut in de toren. Ook waren er tientallen hooiwagens (spinnen) die er hun beschutting hadden gevonden. Bovenin de toren is een afgesloten kerkuilenkast aangebracht, deze had zowaar ook leven. Er zaten twee jonge holenduiven in. Dit is een vrij kleine duivensoort die vooral leeft in natuurlijke holen langs bosranden en kleinschalig akkerlandschap.

Kluitje gewone grootoorvleermuizen op een zolder van een kerk in Wichmond.

Kelders

De vleermuiskelders zijn ook bekeken, er zijn geen sporen aangetroffen van bewoning door vleermuizen. In de winter zal hier een telling plaatsvinden. Het kan altijd meerdere jaren duren voordat soorten een nieuw habitat hebben ontdekt. Wij blijven het de komende jaren intensief volgen, goed om te zien was dat de kelders vorstvrij zijn gebleven en relatief vochtig waren.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Naar onze privacy regels.