Natuur en cultuur bij De Groene Knoop op Open Monumentendag

Zaterdag 9 september is het Open Monumentendag bij de monumentale boerderij in Natuurpark Overstegen in Doetinchem en er zijn tussen 10.00 en 16.00 uur allerlei activiteiten te beleven rond natuur en cultuur(historie).

De dag is een combinatie van de jaarlijkse open dag van bijenstal ’t Imkershöfke van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging afdeling Doetinchem en de Open Monumentendag. Op een marktplein op het terrein van de boerderij staat de Historische Vereniging Deutekom samen met verschillende natuur- en zorgorganisaties.

Excursies rond de boerderij vinden plaats rond 11.00, 12.00, 13.00 en 14.00 uur. Het thema: “Als monumenten konden praten” van de Open Monumentendag is zeker van toepassing op de boerderij in Natuurpark Overstegen. Het gebouw is namelijk, onder invloed van de economische vooruitgang, doorgegroeid van een klein optrekje tot het huidige formaat. Dat verhaal willen wij graag vertellen op de genoemde tijdstippen.

Op het marktplein vind u stands van organisaties die actief zijn in het groen, zoals De Groene Knoop (parkonderhoud en parkexcursies) en Buur maakt Natuur, de Nederlandse Bijenhoudersvereniging, afdeling Doetinchem, IVN De Oude IJsselstreek, De Stek (biologische vaste planten), de zorgorganisatie Zozijn, Zorgboerderij de Slangenburg, KNNV, etc.

Bij de imkers kunt u in demonstratiekasten de bijen achter glas van dichtbij bewonderen. U kunt honing bij hen proeven en kopen, kaarsen maken van bijenwas. Bovendien beantwoorden de bijenhouders al uw vragen over het houden van honingbijen, drachtplanten, etc.

De bijendirigent, Lukas Groen, geeft de lezing ‘Bijen in Nederland’ rond 11.30 uur. De Hoogstambrigade Wehlse Broeklanden vertelt u van alles over het snoeien van fruitbomen.

Excursies in het park worden gehouden om 12.30, 13.30 en 14.30 uur door vrijwilligers van de werkgroep De Groene Knoop en KNNV.

Koffie, thee, limonade en koek worden ter plekke verkocht.

Ook voor kinderen zijn er leuke activiteiten te beleven.  Zij kunnen samen met natuurgidsen van het IVN slootje scheppen en zo ontdekken wat er in het water leeft.

De boerderij is alleen niet bereikbaar met de auto, parkeren aan de Boddens Hosangstraat (SAM-school) of bij het Ulenhof College. Fietsers zijn welkom.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Naar onze privacy regels.