Natuurboerderij De Groene Knoop

Al een aantal jaar is de vrijwilligersgroep De Groene Knoop aangesloten bij Buur maakt Natuur. De werkgroep van nu zo’n 17 vrijwilligers plegen elke maandag onderhoud in het Natuurpark Overstegen. De werkzaamheden variëren van het maaien van gras, het knotten van wilgen, het schoonhouden van vijvers tot het verzamelen van zwerfvuil in het park van 29 hectare. De onderhoudsdienst van de gemeente Doetinchem, BUHA, faciliteert hun werk. Onder andere met het beschikbaar stellen van een container als kantine, opslag van gereedschap in een andere container, enzovoort.

Boerderij, voorhuis aanzicht

Naast het terrein van de Groene Knoop staat een boerderij en deze werd tot vorig jaar bewoond door de oorspronkelijke eigenaar, ook nadat de boerderij al jaren geleden door de gemeente is aangekocht. In 2022 is de boerderij leeggekomen en vorig jaar heeft wethouder Lambregts toegezegd dat deze boerderij omgevormd mag worden tot een natuurboerderij. Buur maakt Natuur is daarvan trekker geworden en samen met werkgroep de Groene Knoop, IVN Oude IJsselstreek, Bijenvereniging afdeling Doetinchem, het KNNV en recent de stichting Groei & Bloei, wordt het project Natuurboerderij de Groene Knoop voorbereid.

Boerderij, de oude deel.

De ambitie van de natuurboerderij is om een werk- en natuurinfocentrum te realiseren. De locatie van de boerderij in natuurpark Overstegen is ook een unieke kans. Voor de wijk Overstegen, Doetinchem en de omgeving, ofwel: ‘De plek die Natuurlijk verbindt’. Het motto van de natuurboerderij.Onderhoud van het park is een essentieel onderdeel, maar ook de communicatie met bezoekers van het park en de buurt over alles wat zich daar afspeelt. Zowel wat betreft natuur, biodiversiteit, duurzaamheid, cultuurhistorie en klimaatadaptatie. En waar mogelijk gecombineerd met muziek en cultuur.Het plan is om in 2023 een compleet verhaal aan de gemeente aan te bieden, een go te krijgen, en dat zou heel mooi zijn, alvast te beginnen met een stukje verbouwing en activiteiten voor de buurt.

Buurt op bezoek

Zaterdag, 25 februari, was de buurt van het natuurpark Overstegen uitgenodigd om te komen luisteren en kijken naar wat er staat te gebeuren met de boerderij in park Overstegen. De plannen voor de boerderij die Natuurboerderij de Groene Knoop gaat heten, zijn nog niet rond. Er moet een compleet plan voor de verbouwing, het bestuur en de activiteiten worden gemaakt. En op basis daarvan besluit het college en de raad of de boerderij deze functie kan krijgen. In een tent op het terrein werden de buren ontvangen en via een aantal moodboards vertelden Han Hensing, trekker van de vrijwilligersgroep de Groene Knoop en Wim Beijer, voorzitter van Buur maakt Natuur, wat de plannen inhouden. Van de verbouwing tot een educatiecentrum, een ontmoetingscentrum voor de buurt en een vergader- en expositieruimte voor natuur, cultuur en duurzaamheid. Ook komt er een traditionele boerderijtuin en wordt de boomgaard in ere hersteld.Het bezoek werd afgesloten met een rondje door het park. En helemaal mooi, uit de groep meldde zich een nieuwe vrijwilliger aan.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Naar onze privacy regels.