Onthulling nieuw terrein Buur maakt Natuur

Op woensdag 7 september heeft wethouder Rens Steintjes van de gemeente Doetinchem het derde (nieuw aangekochte) terrein van de stichting Buur maakt Natuur (BmN) geopend.

Buur maakt Natuur zet zich in om in de gemeente Doetinchem en directe omgeving meer natuurgebieden te realiseren. Dit doet de stichting door met schenkingen en donaties van burgers en bedrijven landbouwgrond aan te kopen en deze door te ontwikkelen naar (zo veel mogelijk) oorspronkelijke natuur. Voor elke € 6,- kan één m2 grond worden aangekocht. Het onderhoud en beheer vindt vervolgens volledig door actieve vrijwilligers plaats.

De openingshandeling bestond uit het onthullen van de nieuwe naam van dit terrein; ’t Zandduin. Ronald Langendoen, vice voorzitter van BmN, heeft vervolgens een boeiende uitleg gegeven over dit terrein en aangegeven welke plannen er zijn voor de doorontwikkeling komende jaren.

Vanuit historische kaarten is achterhaald dat het terrein vroeger meer glooiend was met duinen maar dat er ook een grote natte plek was; een zogenaamd rabattenbos. BmN gaat het terrein maximaal in oorspronkelijke staat herstellen waarbij ook rekening zal worden gehouden met het ecoduct ‘Koekendaal’ dat hier vlakbij ligt. Het streven is om het terrein in de winter van 2023/2024 in te richten en het aan het Gelders Natuur Netwerk (GNN) toe te voegen, daarmee krijgt het terrein definitief de status van natuur.

De opening van dit nieuwe terrein werd gecombineerd met de overdracht van een mooi groot insectenhotel op het nabijgelegen terrein van BmN De Watertap in Gaanderen.

Het insectenhotel is door de stichting Achterhoek weer Mooi (StAM) aan Buur maakt Natuur aangeboden. En werd mede mogelijk gemaakt door van Dam Verhuizingen en medewerkers en cliënten van Estinea die dit prachtige hotel hebben gebouwd. De formele overdracht vond plaats door de voorzitter van StAM, André Kaminski. Na zijn openingswoord heeft wethouder Rens Steintjes een mooi naamplaatje op het insectenhotel bevestigd.

Een insectenhotel is een broedplaats voor insecten en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de groei van de insectenpopulatie. Met één insectenhotel help je verschillende soorten dieren tegelijkertijd. Insectenhotels zijn ook erg leuk en leerzaam voor kinderen; door te kijken naar de verschillende soorten insecten leren ze in no time van alles over de natuur.

Bekijk hier het fotoalbum van de opening van het insectenhotel en de bekendmaking van het terrein ’t Zandduin aan de Wrangelaan in Doetinchem.

Tekst: Henk Hendriks / Ronald Langendoen. Foto’s: Wilber Thus.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Naar onze privacy regels.