Storm Eunice laat zijn sporen na op natuurterrein ’t Knapperslag

Deze week kwam de atmosfeer eindelijk een beetje tot rust en begon de zon weer wat meer te schijnen. Voor Herman Nijhof bood dat de uitgelezen kans om eens even een kijkje te nemen op ‘t Knapperslag. Daar waren de sporen van de stormdepressies goed zichtbaar.

Storm Eunice kwam terecht in de boeken als de op twee na zwaarste storm sinds 1901 op basis van het KNMI stormgetal. In de Achterhoek werd op diverse plekken langdurig een 8 Bft (stormachtig) en voor kortere duur een 9 Bft (storm) gemeten, behoorlijk fors voor onze streek. Ook de windstoten waren niet mals in de streek. Op KNMI Stations Twente en Hupsel (Eibergen) werd 112 en 120 km/h opgetekend.

Als we dan op ’t Knapperslag een rondje lopen, kunnen we concluderen dat het, ondanks wat schade, toch wel reuze meevalt. Er zijn geen bomen omgegaan. Wel zijn er een aantal dakpannen van de vleermuistoren afgewaaid. Maar die leggen we er met hulp van vrijwilligers wel weer op.

Februari was erg nat, vooral de laatste weken. Rondom Doetinchem werden neerslaghoeveelheden opgetekend van circa 120 millimeter. Normaal valt er in Doetinchem, in februari gemiddeld 64 millimeter regen. Op ’t Knapperslag is de hoeveelheid regen goed te zien aan de poelen die in elkaar overlopen, de volstaande sloten, en de volstaande slenken. Het gebied fungeert hierdoor mooi als een tijdelijke waterbuffer.

Het dit weekend zelf bekijken? Trek je laarzen aan en maak een wandeling over het terrein. Het verhoogde wandelpad ligt er redelijk goed bij.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Naar onze privacy regels.