Terugblik op een geslaagde vrijwilligersmiddag

Op zaterdag 19 september zijn alle vrijwilligers van Buur maakt Natuur uitgenodigd voor een speciale middag in de Zumpe. Na de vele ontwikkelingen afgelopen jaar bij Buur maakt Natuur, werd het tijd om hen te bedanken. Met een grote opkomst en uitmuntend nazomerweer, werd het een geslaagde middag.

Buur maakt Natuur vrijwilligersmiddag De Zumpe
Introductie over De Zumpe

Ontmoeting aan de Badweg

De middag vond plaats aan de Badweg in Doetinchem. Hier ligt het natuurgebied De Zumpe dat momenteel door de provincie Gelderland, de gemeente Doetinchem en andere betrokken partijen wordt uitgebreid van 23 naar 120 hectare. Een prima locatie dus voor een ontmoeting in de buitenlucht en een gegidste rondleiding door het gebied. De middag startte met koffie en thee met eigen gebakken cake. Er was op locatie voldoende ruimte om afstand te houden, en dat werd door iedereen ook goed in acht genomen.

Rondleiding door De Zumpe

Het hoogtepunt van de middag was de rondleiding door De Zumpe onder leiding van twee gidsen. Eén groep ging mee met Pieter Westerhof van de Unie van Bosgroepen en een tweede groep ging mee met Wilber Thus die naast bestuurslid bij de stichting ook werkt voor de gemeente Doetinchem. Beide gidsen zijn nauw betrokken bij de uitvoering van dit project en wisten daar ook van alles over te vertellen.

De Zumpe is een beschermd natuurgebied met bijzondere vegetatie als gevolg van kalkrijk kwelwater dat op sommige plekken zo maar omhoog gestuwd wordt. Vooral in de natte tijd staat er veel water in het kerngebied. Dat water wil men juist behouden in plaats van het af te voeren. Zo wordt het gebied minder toegankelijk voor bezoekers en meer een leefgebied voor flora en fauna. Daaromheen wordt nu een schil ontwikkeld van een gevarieerd, toegankelijk natuurgebied. Door het afplaggen van (landbouw)gronden wordt verschraling bereikt en krijgt de oorspronkelijke vegetatie weer de overhand.

Beheer van natuur

Ook werd er ingegaan op het beheer van deze natuur, voor BmN-vrijwilligers een belangrijk onderwerp, want juist daar zijn ze altijd bij betrokken. Wat zijn de consequenties als je bepaald beheer niet uitvoert, en wat zijn de hydrologische processen die De Zumpe juist zo uniek maken? Dat leverde boeiende discussies op in deze prachtige omgeving.

Na de rondleiding sloten we gezamenlijk nog even af met een drankje en ging iedereen weer zijn eigen weegs. Vrijwilligers van Buur maakt Natuur, nogmaals bedankt voor jullie inzet.

Foto’s

Foto’s door: Stef Veldkamp


Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Naar onze privacy regels.