‘Veel te zien als je weet waar je kijken moet’

Tijdens Open Monumentendag 2022 bood IVN De Oude IJsselstreek een wandeltocht aan door het noordelijk deel van de Wehlse Broeklanden. Dat gebied ligt pal naast De Huet, waar ik woon, dus wilde ik graag mee.

Laat nou net die ochtend de lange droogte onderbroken worden door enkele fikse regenbuien. Gids Herman Nijhof, vrijwilliger bij Buur maakt Natuur, voelde niettemin de grote leergierigheid van de paar opgedoken doorzetters haarfijn aan. Dus wij dropen niet af, maar gingen op het natte pad. Een goed besluit, want het weer werd gaandeweg de wandeling steeds mooier. En de tocht van vier kilometer bleek de moeite meer dan waard.

Op het eerste gezicht lijkt het gebied waar we liepen, vanaf de Pitch&Putt Golf aan de Liemersweg tot de Oude IJssel, uit niet veel meer dan kaal grasland te bestaan. Maar bij Hermans verhaal zag ik er de ridders en boeren van toen weer aan de slag. De oude landschapselementen maakte hij weer voorstelbaar en de ontwikkelingen van nu legde hij uit met hun goede maar ook problematische kanten. We werden gewezen op het positieve; op kleine plantjes, grote vergezichten en van alles daartussen. We zagen slechte zaken, maar ook verbeteringen, waarover we tijdens de wandeling hebben geleerd, gediscussieerd, gemopperd én uiteraard gelachen.

Ik heb de wandeling ervaren als boeiend, mooi, gezond en gezellig.  Ik snap daardoor weer wat beter waar we hier zijn en wat er in het gebied gaande is. Dit bezoek aan ons landschap bleek wat mij betreft een prachtige aanvulling op Open Monumentendag 2022. Dank aan IVN en onze enthousiaste gids Herman Nijhof!

Door: Paul van der Lee, bewoner De Huet.
Afbeelding: Huis Barlham anno 1743.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Naar onze privacy regels.