Watersalamanders in een kelder?

26 januari 2024 zijn bij Buur maakt Natuur de vleermuiskelders weer bezocht. Deze telling vind jaarlijks plaats om te kijken of en hoeveel vleermuizen er in winterslaap te vinden zijn.

In Natuurpark Overstegen was de kelder door de hoge grondwaterstanden lekker nat. Het water stond daar kniehoog in de kelder, wij waren als tellers daar goed op voorbereid. De lange lieslaarzen en waadpakken hielden ons droog. In de kelder waren ook kleine watersalamanders aan het overwinteren. We telden er in het water 13 stuks. Bij wat goed speurwerk in de holle stenen die zijn gemetseld in de muren, wisten we twee slapende gewone grootoorvleermuizen te vinden. Een mooi resultaat!

Na de telling in het natuurpark werd ’t Knapperslag bezocht. In deze kelder troffen we helaas geen vleermuizen aan, tenzij ze zo goed verstopt zijn dat we ze hebben gemist. Deze kelder was vochtig en ook hier vonden we 6 kleine watersalamanders die er aan het overwinteren waren. Omdat deze constructie niet vaak open mag, was ook de ‘kerkuilenman’ ter plaatse. Hij inspecteerde de kerkuil kast voor het nieuwe broedseizoen. Tijdens deze inspectie vloog de kerkuil even uit de kast. Na de inspectie kwam deze ook wel snel teruggevlogen, want de kraai en ekster waren niet zo blij met de uil in hun luchtruim.

Foto: Hans Legebeke, Wilber Thus.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Naar onze privacy regels.