Zeer geslaagde natuurwerkdag 2018 bij Buur maakt Natuur

Ook dit jaar deed de Stichting Buur maakt Natuur weer mee aan de Nationale Natuurwerkdag, op zaterdag 3 november. Op twee terreinen werd door 23 enthousiaste natuurliefhebbers onderhoud gepleegd, namelijk op ’t Knapperslag in de Wehlse Broeklanden en op De Watertap, het nieuwe rivierduingebied in Gaanderen.

Buur maakt Natuur Natuurwerkdag op 't Knapperslag

Op ’t Knapperslag werd een pad aangelegd door een van de twee bosstroken die in maart 2018 zijn geplant. Boompjes werden netjes uitgestoken en herplant op de houtwal. De grond is zwaar, dus er kwam behoorlijk wat man- en vrouwkracht bij kijken. Bij de twee poelen werd maaisel bijeengeharkt en afgevoerd om het grasland te verschralen, waardoor er meer variatie in de vegetatie zal ontstaan. De werkploeg telde twaalf deelnemers, de stemming was uitstekend en in de pauze liet men zich de koffie en zelfgebakken dadelkoek goed smaken.

Op De Watertap werd Amerikaanse vogelkers, een snelgroeiende exoot, verwijderd om een natuurlijk rivierduinbos te creëren. Nu komt er meer licht in de zonnige zuidrand van het puntbosje, en samen met het takkenafval levert dit warmte, insecten en dekking op voor de levendbarende hagedis en de hazelworm. Ook hier werd door elf enthousiastelingen hard en met veel plezier gewerkt. Er was koffie, thee en chocolademelk, en de ochtend werd afgerond met een bak huisgemaakte snert!

De werkgroepen ’t Knapperslag en Rivierduinen Gaanderen kijken met veel genoegen terug op de Natuurwerkdag en willen alle deelnemers hartelijk bedanken voor hun inspanningen. Enkelen van hen willen actief worden in een landschapswerkgroepje. Ook was het heel fijn dat we gereedschap mochten lenen van werkgroep De Groene Knoop uit Overstegen.

De stichting Buur maakt Natuur ontwikkelt nieuwe natuur in de gemeente Doetinchem. Op de locatie ’t Knapperslag in de Wehlse Broeklanden wordt een voormalige maïsakker in een afwisselend natuurterrein veranderd, en op De Watertap in Gaanderen wordt een oud rivierduinlandschap in ere hersteld. U kunt helpen door vierkante meters grond te kopen, maar u kunt ook actief meedoen door samen met anderen onderhoud te plegen op een van de terreinen of door het bestuur te versterken.

Foto’s: Wilber Thus, Gerard ter Heijne, Ineke Lenting.
Kijk voor een uitgebreide fotoserie op onze Facebookpagina!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Naar onze privacy regels.