Zomer in Natuurpark Overstegen

De vrijwilligers van werkgroep De Groene Knoop hebben zich deze zomer weer volop ingezet in Natuurpark Overstegen te Doetinchem. In het prachtige park groeit en bloeit dit jaar veel, mede door het vochtige weer.

Na een lang jaar van corona maatregelen was het deze zomer voor het eerst weer mogelijk om alle vrijwilligers tegelijkertijd in het park te ontmoeten en dat deed iedereen toch wel goed. In gezelschap samen met anderen werken in het park is altijd leuker dan zelfstandig klusjes op te pakken.

Na drie droge jaren in Doetinchem is 2021 nu toch wel een bijzondere. Met regelmaat vallen er stevige buien en zijn er langdurige perioden met regen. Dit zorgt ervoor dat het goed nat is in het Natuurpark. De poelen en vijvers staan vol water, soms tot op het wandelpad aan toe en ook de twee beken die door het park stromen (Rozengaardsebeek en de Doetinchemse Slinge) zijn tot op de nok gevuld.

Als werkgroep hebben wij een beheerschema, alleen is een schema niet altijd goed na te komen. Zeker nu is het een hele uitdaging voor ons om bepaalde hooilandjes te kunnen hooien, simpelweg omdat ze te nat zijn of onbereikbaar zijn. Als werkgroep hebben we nu de toestemming van het Waterschap Rijn en Oude IJssel om een simpele constructie te maken zodat we over de Slingebeek (synoniem voor Doetinchemse Slinge) bij het eiland kunnen om het te maaien, de komende weken gaan we dat realiseren.

Ene ook de bramen groeien hard, daarom hebben onze vrijwilligers zich de afgelopen tijd vooral bezig gehouden met het vrijhouden van paden in het park zodat gasten er veilig kunnen wandelen of fietsen.

De regen doet ook veel goed, er bloeien meer planten dan de afgelopen jaren hebben gedaan en de bomen krijgen even rust om bij te trekken. Bij een wandeling door het park zie ik enorm veel insecten, vlinders, zweefvliegen, solitaire bijen, sprinkhanen en nog veel meer soorten. Vooral als het wat warmer is en de zon schijnt komen ze tevoorschijn. De stijlwand voor wilde bijen is bijzonder in trek, gezien het aantal uitvlieg gaten. Ook planten die ik dacht verdwenen te zijn zag ik weer zoals rode ogentroost en peperkers en boslathyrus. Hier en daar is het Jacobs kruiskruid helemaal kaalgevreten door de rups van de St Jacobsvlinder, de meeste rupsen bevinden zich nu in de verpoppingsfase.

Dat we weer richting het najaar is te zien aan de bessen van de gevlekte aronskelk. Als ik door de grote weide loop geniet ik volop van alle kleuren geel blauw en roze, het is een bloemenzee. Ik nodig u uit voor een mooie wandeling door het natuurpark! Ziet u ons werken (in herkenbaar groen hesje), en u hebt vragen, stel ze dan gerust aan ons!

Door: Han Hensing, coördinator Werkgroep De Groene Knoop.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Naar onze privacy regels.